
Dansk Folkeparti rammes af kritik fra Finn Sørensen, ældreordføreren hos Enhedslisten, under hans tale i folketingssalen i tirsdags.
”Der var engang et parti, der slog sig op på at være de ældres parti. Derfor kaldte de sig Dansk Folkeparti.”
Partierne skulle førstebehandle et forslag, hørende under finansloven, hvilket vil ændre regler inden for boligydelse.
Der blev stemt for, at handicappede, kontanthjælpsmodtagere og pensionister skal have skåret i eller frataget deres boligstøtte.
Ældresagen vurderer, at det kommer til at have indflydelse på ca. 175.000 pensionister, og at det fra 2021 kan koste en nyindflyttet beboer i en plejebolig, som står med en husleje på 8.000 kroner månedligt og en folkepension som eneste indkomst, op til 16.000 kroner om året i støtte.
Socialdemokraterne står også i spidsen for kritikken af DF, og har været ude med kampagner, annoncer og henvisninger til, hvor mange penge pensionisterne står til at miste, efter finansloven.
”Jeg undrer mig over – ja, jeg er faktisk lidt rystet over, at DF siger, at de er der for de svage borgere. Men det er de så ikke i denne finanslov,” siger Erik Christensen.
Alternativets ældreordfører Carolina Magdalene Maier sætter spørgsmålstegn ved, hvor vidt DF er på rette spor, da der er usikkerheder omkring en af deres mærkesager.
”Jeg tror, de har brug for at se sig selv i spejlet, for det her er jo i den grad en mærkesag for Dansk Folkeparti, som de lige har stemt imod. Det ansvar synes jeg, de skal tage for deres egen politik og få de slag, de har fortjent,” lyder det fra Carolina Magdalene Maier.
Røde partier som Enhedslisten og SF kalder derfor dette for ’groft løftebrud’ og ’hyklerisk’.
Der findes tvivl hos DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, der engang hævdede at den aftalte finanslov var en ”hæderlig god finanslov vi har fået strikket sammen her”, men står nu til at revurdere aftalen, der betyder nedskæring af boligydelsen for pensionister.
”Vi har med hele finansloven at gøre. Hvis der så er nogen der berettiget kan komme og sige, at nogle af de forudsætninger der er lagt til grund for aftalen, de ikke holder, så bliver vi nødt til at være mandfolk nok til at sige, 'så kigger vi på det igen,' ” lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.
En revurdering kan komme pensionister og Ældresagen til gode, men det er ikke noget Venstre ser let på.
”Vi arbejder ud fra den metode, at når man indgår en politisk aftale med Venstre, så står venstre selvfølgelig fuldt bag aftalen, og det håber og regner vi selvfølgelig også med, at de andre forligspartier også gør,” lyder det fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen.
Også finansordføreren hos de Konservative, Brian Mikkelsen, ytrer sin utilfredshed angående en revurdering af aftalen:
”Vi har ikke flere kommentarer, end at vi har en finanslovsaftale. En aftale er en aftale. Men det skal jo være det, vi aftalte, så finansministeriet må jo se Ældre Sagens argumenter igennem. For der skal være tillid til politiske aftaler.”
Venstrefløjen kritiserer forslaget om boligydelsen drastisk, så Dansk Folkeparti står til at revurdere aftalen. Dette er højrefløjen meget imod, da ”en aftale er en aftale”, så det er stort set umuligt at finde en løsning, alle parter vil være tilfredse med.