top of page

KULTUR: Stor vækst for økologisk vin og naturvin

Økologi bliver stadig vigtigere for mange forbrugere - nu gælder det også vinen. Der er nu kommet økologisk vin på hylderne i mange af de traditionelle vinhandlere og supermarkeder.


Sådan har det ikke altid været. Den økologiske vin havde ikke en specielt god start, da den først kom ind på det danske marked. For ikke så længe siden var det de færreste, der havde smagt eller overhovedet hørt om økologisk vin. På dette tidspunkt var økovinen også ofte beskyldt for at være af ringe kvalitet, og nærmest ikke sammenlignelig med de konventionelt produceret vine. På dette tidspunkt havde vinavlerne heller ikke særlig stor erfaring med økologisk vin. Hvilke desværre førte til at mange af økovinene ikke var af høj kvalitet. Det er producenterne nu kommet efter. I dag kan du sagtens få en god flaske økologisk vin, som ikke smager meget anderledes eller koster meget mere end en konventionel vin af samme kvalitet. Dette har ledt til et væsentligt større udbyd og ikke mindst efterspørgsel over de seneste år. Hos vinforhandlerne kan de tydeligt mærke en øget interesse for økologiske vine.


På nuværende tidspunkt er andelen af økovine på 6 procent i Vinoble, men for blot et år siden var det under 2 procent. Man satser på ret hurtigt at komme op på 10 procent og håber på i fremtiden at kunne nå 20-25 procent.

fortalte Thomas Sivholm fra Vinoble til Politikken. I Irma, som altid har haft et stort udvalg af økologiske vare, udgør økologisk vin i dag hele 10 % af butikkernes volumen. Dog er dette tal 50% for de fleste af Irmas andre vare. Salgschef for Irma Jasper Mohr Holm fortæller dog, at det ikke er realistisk at komme helt derop, da mange af konventionelle vine ikke har et økologisk alternativ.

Men hvad er økologisk vin og hvordan adskiller den sig fra den konventionelle?


Økologisk vin er vine fremstillet på økologiske druer, dvs. at der ikke må sprøjtes med pesticider og kunstgødning. Især i de billigere masseproduceret industrivin, bliver der ofte sprøjtet rigeligt for at få det størst mulige udbytte. Derfor kan det gøre en stor forskel om man vælger en konventionel eller økologisk vin. Derudover er den tilladte mængde af sulfitter og andre tilsætningsstoffer begrænset. Man må dog godt sprøjte med andre væsker, og den tilladte mængde af sulfitter er forholdsvis høj. De økologiske vine adskiller sig derfor ikke meget fra de konventionelle, udover at de er meget mere miljøvenlige. Ud over de økologiske, er såkaldte naturvine begyndt at dykke op. De vine skiller sig ud både med hensyn til smag og udseende i forhold til både de konventionelle og økologiske vine. Der er ingen regler for hvad der skal til for at man må kalde det en naturvin, men princippet er at man fremstiller vinen så naturligt som muligt.


Disse vine indeholder derfor meget færre sulfitter og bliver ikke sprøjtet. Disse er derfor endnu bedre for miljøet, og har ikke nogen særlig negativ effekt på de omkring liggende områder.

Naturvin er et mere kompliceret koncept. Når man taler om naturvin, er det vine hvor vinavleren har besluttet sig for bare at lade vinen gro naturligt. Han filtrerer ikke vinen og tilsætter ingen tilsætningsstoffer, det er nærmest bare fermenteret drue juice, men det hele er meget komplekst. … Folk synes for det meste, at det er interessant og spændende. Men mange synes også det er mærkeligt og at det ikke er rigtig vin. Man skal lige vende sig til et nyt smagsindtryk samt udseende…

fortæller Alexandra Baunhøj, som er sommilier hos Mandfreds og vin. Mandfreds og vin er en af de steder der har valgt og lægge fokus på økologisk vin og i sær naturvin.

Naturvinen er også steget i popularitet. Den ses af de fleste dog ikke som noget der kan erstatte den konventionelle vin, som den økologiske tilstræber, men som noget lidt andet.


Vi anmelder de økologiske vine

Men er de økologiske vine egentligt lige så gode som de konventionelle, eller er de præget af fejl? For at svare på dette har vi anmeldt to økologiske vine. En fra vingården Spier som ligger i Western Cape, syd Afrika og en fra Tholomies som ligger Languedoc-Rosusillon. Languedoc-Roussillon i det sydlige Frankrig. Dette område står for næsten 1/3 af Frankrigs vin produktion og er især blevet kendte for deres lidt billigere vine. Cabernet Sauvignon, som vores sydafrikanske vin er lavet på, er en af western Capes mest dyrkede druer. Mange af vingårdene i dette område har specialiseret sig i præcis denne drue. Vinene er ofte meget kraftige og har et modnet udtryk.

Spiers Recycle Cabernet Sauvignon 2010

Spiers Recycle Cabernet Sauvignon 2010 er en god og forholdsvis typisk Afrikansk Carbernet Sauvignon, men den er både økologisk og kan fås til en god pris. Vinen har en dejlig pebret næse, med kraftige mørke bær. Smagen er kraftfuld, dyb og frisk med en god mængde syre og alkohol. Smagen er smule krydret med noter af mørke modne bær og kirsebær.

4/5 stjerner


Thomolies La Chatelle Pays Cabernet Sauvignon Merlot 2012

Thomlomies’ Carbernet Sauvignon Merlot blend er en meget fin let og rund vin, som kan fås til en meget overskuelig pris selvom den er økologisk. Den har en kort men kraftig smag af kirsebær. Ikke så meget krop og fylde men en fin mængde syre. Ikke noget specielt og ikke så meget karakter men ikke desto mindre en dejlig frisk og let drikkelig vin.

3,5/5 stjerner

bottom of page