top of page

KULTUR: Noma, den 3. bedste restaurant i verden

Noma, Danmarks øjesten, satte i stor stil København på verdenskortet i 2010, hvor den blev kåret til verdens bedste restaurant ifølge den anderkendte pris ”The Worlds 50 Best”. Noma er nu placeret som den 3. bedste og er en af de få restauranter i Danmark, som har to Michelin stjerner. Ejeren René Redzepi har med sine bæredygtige ambitioner og Ny nordiske visioner gjort Noma til et internationalt hit.




Noma i Australien

Noma Australia bookings

By Ben Mervis - October 23, 2015


"Dear friends,

As you may know, at the start of 2016 we will close our restaurant in Copenhagen and travel to a new, temporary home in Sydney’s harbour-side Barangaroo development.” – www.noma.dk


Restauranten er altid i bevægelse og fornyelse. Dette gælder både de sæsonprægede menuer, leverandører og koncepter. De har bl.a. haft flere pop-up restauranter i udlandet, som har været af stor succes. Det seneste indslag fra Redzepi og hans slæng er et pop-up koncept i Australien, hvilket man allerede kan se har stor succes, da de 5,700 pladser, der var sat til rådighed, blev udsolgt på under 90 sekunder – ifølge ”www.eater.com”.


Nomas menu er som nævnt i udvikling konstant, fx er en del af de unge kokkes træning at fremvise egne kulinariske idéer frem - dette sker ofte efter service. I bygningen har de også en form for ”work-lounge”, hvor der er plads til afslapning, og her står selvfølgelig også et testkøkken, beregnet til at udforme nye idéer. Kilde: Kok og tjener på Noma, Mette Brink Søberg


108 – en opblomstring fra Noma

Kære venner

Jeg har i mange år drømt om at åbne en restaurant. Denne drøm går nu i opfyldelse i samarbejde med René Redzepi og hele Noma-holdet. Vores restaurant åbner i foråret 2016 og kommer til at hedde 108, hvilket også er dens adresse i Strandgade på Christianshavn. Vi er helt vildt spændte på det hele og kan ikke vente med at dele vores visioner med jer.

Fra midt-januar til april, når Renés hold er i Australien, har vi fået den fantastiske mulighed for at overtage Noma-køkkenet. Pop-up’en vil starte d. 20 januar og fortsætte i 13 uger, hvor vi vil tilbyde en smagsprøve på 108s a la carte menu. I samme periode vil vi også åbne en vinbar i Nomas lokaler, der ligesom restauranten vil være åben fire dage om ugen.” - www.noma.dk


Da Noma giver plads til udvikling og støtter eksterne projekter, ser vi den tendens at unge kokke løsriver sig fra Noma og starter nye restauranter og koncepter. Fx ser vi restaurantkæden, Bæst, Relæ og Mandfreds, som har været af stor kommerciel succes, der startede med tidligere medlem af Noma-holdet, Kim Rossen og Christian Puglisi.


Nu giver René ny tillid og støtte til et nyt projekt, nemlig 108. Det vil sige, at os madelskere kan nyde en kulinarisk oplevelse i pop-up restauranten ”108” bragt fra Nomas køkken mellem d. 20 januar og 13 uger frem. På den måde kan stimulansen holdes i gang, indtil Noma atter genåbner i København omkring April 2016.



Anmeldelse af Noma

Hvad kan man forvente af verdens 3. bedste restaurant?

- Studerende og Madanmelder, Thomas Baunhøj (18)


Forventningerne var i top, da jeg skulle spise på den meget omtalte restaurant Noma.


Jeg er lige trådt ind af døren og er overvældet, da jeg mødes af hele ”Noma-teamet” - kan man bede om en bedre velkomst? Imens opslugte jeg det betagende interiør. Lokalet var neddæmpet og atmosfæren dulmende. Et strømlignet design uden at være for klinisk – Man kan bemærke, at der ikke bliver spillet musik, da alle sanser er fuldt optaget af de i forvejen fine indtryk.

Jeg blev ført hen til mit bord af en af de mange internationale tjenere, som har søgt job på netop Noma.


Dette bringer mig videre til servicen.

Med 2 Michelin stjerner, er tjenerne godt klar over, hvordan kunderne skal omgås og behandles, så her var der ikke en finger at sætte. Det ene lækre glas vin efter det andet bliver hældt op, så dit glas er aldrig tomt. Er det første gang du spiser på Noma, bliver du endda fulgt ud på toilettet og der spørges venligt spurgt ind til din aften – vel og mærke på engelsk.


Hvordan bedømmer man maden på verdens 3. bedste restaurant? Jeg kan allerede afsløre at den er af topkarakter.


[endif]--[endif]--På tallerkenen var lækre kompositioner af lyrisk natur og den ene snack efter den anden. ”Æbler og citrontimian”, ”Grønne skud med en kammuslingemarinade”, ”Søpindsvin og hasselnødder”. Den ene vilde smagsoplevelse efter den anden. Overraskelsesmomenterne var storslåede. Retterne bevægede sig op som fulgte de berettermodellen. Smukke idylliske retter bevægede sig mod højere og højere spænding. Hvilket lander os i point of no return. ”Kogt græskar med byg” – Sådan en smuk ret, skal man lede længe efter. Et lækkert stykke Hokkaido græskar med udsøgt kaviar var æstetisk og pompøst. Enkelt, men tungt.


Det store klimaks var en hovedret, der skilte sig ud. ”Ristet vildand” – skudt for 3 dage siden, mørk, grillet og saftig. Grillet i et lille jordnært skur i gårdhaven, hvor osen stod og vibrerede.

Gennem hele aftenen havde jeg også mulighed for at følge med i køkkenet og få indblik i de talentfulde unge kokkes arbejde, hvilket var yderst interessant og gav oplevelsen nye dimensioner.


Efter de bevægende snack-,for-, og hovedretter, øko-, natur- og konventionelle vine i de bedste kvaliteter, kom desserterne og petit four. Chokoladeovertrukken mos og en rensende æggelikør og så var man ellers klar til kaffe og digestive…


Som helhedsoplevelse vil jeg med stor ærlighed sige, at Noma fortjener sin plads i toppen af ”The Worlds 50 Best”. En fortryllende aften med sublim service, sublime retter, sublime vine. Hvis du værdsætter kulinariske oplevelser, er klar på at prøve uortodokse

retter og vil prioritere oplevelsen højere end pengepungen, vil Noma give dig en oplevelse du sent vil glemme.


5/5 stjerner

![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--

bottom of page