top of page

FORBRUG: Oliekrigen – Hvor skævt går det?



Selvom benzinpriserne er lave og indbydende for forbrugerne, ser det ikke lovene ud for olielandene i øjeblikket. Efter prisfaldet i 2014 står det værre og værre til og en uenighed mellem landene er opstået. Oliekrigen er brudt ud og resultatet er en konkurrence om at producerer olie til den laveste pris. Men med en $-værdi værende på under 50 er det svært for mange olielande som f.eks. Norge og USA at hænge på. Hvorimod Saudi Arabien har stor gavn af de lave priser, der giver dem og de øvrige golfstater en konkurrencefordel på oliemarkedet, der fungerer som en ny karteldannelse blandt østen. Dette er dog kun på et kortsigtet plan. Ifølge world factbook står oliesektoren for 80% af landets samlede indtægter og undersøgelser fra Stanford påstår at om ca. 23 år vil den kendte mængde olie være sluppet op. Saudi-Arabien står overfor et stort kommende problem.


Men hvorfor er det så Saudi-Arabien sælger alt deres olie, til sådan en lav pris? -Et gyldigt svar kunne være at der er stor sandsynlighed for at mere bæredygtige alternative muligheder kommer på markedet. For bare godt et år siden, da $-værdien lå på 100+ pr olietønde, var der nye, ikke nødvendigvis bæredygtige, alternativer som skifergasser, dybvands olieudvinding og arktisk olieudvinding. Derfor er det tænkeligt at Saudi-Arabien mener det er nødvendigt at komme af med alt deres olie, inden efterspørgslen søger andetsteds hen. Dog er der også en etisk problemstilling om det er acceptabelt overfor miljøet. Sådan et valg golfkysten har truffet er indlysende for at gavne dem selv, og er med til at stikke en pind i hjulet indenfor den bæredygtige udvikling. Eftersom olieprisen er lav, vil videnskaben indenfor bæredygtige alternativer altså hæmmes pga. det ikke vil kunne svare sig, på et økonomisk plan, at finde mere miljøvenlige muligheder. Udover dette- vil en accelereret produktion af olie helt sikkert ikke gavne miljøet.


Oliekrigen berører også os -Norge er nordens svar på en oliegigant. Norge mærker derfor også prisfaldet på olie. I Norge er oliepriserne faldet med 50%, og flere olieselskaber stopper med at udføre projekter i bl.a. Norge. Omkostningerne for projekterne bliver for store ved at føre projekterne i Norden. De stadigt faldene oliepriser fører til, at Norges bruttonationalprodukt ligeledes falder. På baggrund af at olieselskaberne står for omkring en tredjedel af Norges indtægter, vil et fald i denne sektor også føre til et fald i BNP. Landets BNP vil ligeledes blive påvirket af et stort fald i landets beskæftigelse. Arbejdsløsheden kan ende på 5% som følge af olieprisens fald ifølge cheføkonom Harald Magnus Andreassen fra Swedbank.


Dog er der visse fordele. Transport-relaterede aktiviteter er nu i bund og flyselskabet SAS har en klar fremtid mener Ole Sloth Hansen råvarer analytiker fra saxobank: Det kan da også ses på Mærsks to aktier, der faldt med lidt over to procent hver… …SAS-aktien stiger med omkring to procent, og flyselskabet kan se frem til endnu billigere olie i den nære fremtid.” Ole Sloth frygter med andre økonomer at oliepriserne vil falde helt til 20$ pr. tønde…

bottom of page